Главная » 2020 » Июнь » 9 » Корисний сніданок - добрий сніданок
17:20
Корисний сніданок - добрий сніданок
 "Бути чи не бути" - таке питання задають собі щоранку, збираючись на роботу, багато людей. А йдеться зовсім не про сенс життя, а про ранковий сніданок. Справа в тому, що деякі зовсім не мають апетиту вранці, тому і пропускають такий прийом їжі. А дарма, тому що звичка ця дуже шкідлива. Адже вчені вже довели - якщо не поснідати вранці, то в організмі впаде рівень цукру в крові, а це значно гальмує розумові процеси і мозок не може працювати нормально. Ось чому в першій половині дня і робота не йде на лад, і нові ідеї не приходять. Особливо це стосується дітей, адже вони більш чутливі до зниження рівню цукру і тому учні, що не снідають вдома, на уроках часто неуважні та погано встигають у навчанні.   Отже, сніданку бути! А яким? По-перше, легким, але поживним - він має становити 25-30% енергетичної цінності всього денного раціону. І, по-друге, швидким. Хоч як мало часу ви маєте, обов'язково приділить 10 хвилин для сніданку. І ні в якому разі не нехтуйте ним заради дотримання дієти! Дієтологи стверджують, що ранкова їжа...прискорює обмін речовин, і на її перетравлення наш організми витрачає близько 10% калорій з тих, що взагалі витрачає за день. Тобто, чим раніше снідаємо, тим швидше "вмикається" процес обміну речовин, який сприяє схудненню. А, якщо організм лишається без ранкового прийому їжі, він, в цілях самозбереження, починає використовувати енергію, яка мала б піти на перетравлювання сніданку, для накопичування жирової тканини про запас. Ось і виходить, що перед виходом на роботу чи на навчання треба щось з'їсти. Та навіщо "щось", коли є багато варіантів смачних та корисних сніданків!   Варіант №1 - мюслі. Замість того, що купувати пакетики зі вже готовими сумішами, їх можна приготувати самим, а, щоб страва не набридла, треба її постійно модернізувати, змінюючи різні інгредієнти. Влітку цей сніданок буде особливо корисним, тому що до вівсянки можна додати не тільки звичні фрукти, що ми вживаємо цілий рік, такі як банан чи апельсин, а й свіжі ягоди - малину, смородину тощо. Вівсяні пластівці на 10 хвилин залийте теплою кип'яченою водою, і додайте мед та горіхи. Ще лимонний сік або груші, абрикоси, черешні, вишні...Подібні суміші надзвичайно корисні для шкіри, волосся та нігтів, тому що вівсянка містить всі вітаміни групи В, саме через брак яких псується волосся, нігті ламаються, а на губах з являються неприємні тріщинки. Спробуйте вживати такий сніданок протягом місяця, і ви самі побачите в дзеркалі чудовий результат.   Варіант №2 - легкі салити. Це не сніданок, а справжній вітамінний заряд. Зробити його можна дуже швидко. Тонко наріжте свіжі огірки та помідори, додайте петрушку, кріп та заправте сметаною. Цікава "родзинка" - натертий на дрібній терці сир, що додасть салату пікантності. Звичайно, смакуватиме й цибуля, але вам сьогодні ще з людьми спілкуватися, тож відкладіть це на вечір. Інший салат - зі свіжим редисом та щавлем. Щавель мілко ріжемо, редис - кружечками, дрібнимо кубиками варене яйце, зелень та заправляємо сметаною чи олією.   Варіант №3 - фруктові варіації. Підійде все, що є в вашому холодильнику - фрукти свіжі, консервовані, ягоди... Бажаєте отримати якнайбільше вітамінів? Тоді наріжте банан, апельсин, ківі, абрикоси, змішайте все це та додайте трохи лимонного соку. Хочеться чогось солоденького? Натуральний сік замінюємо на збиті вершки.   Варіант №4 - страви з домашнього сиру. Вам не вистачає кальцію, який благотворно впливає на роботу нервової системи? Тоді поповніть свій ранковий раціон домашнім сиром. З цього універсального продукту можна приготувати як солодкий десерт (якщо перемішати його з фруктами або зі сметаною та медом), так і першу страву (додаючи його до овочевих салатів, або просто вживаючи з зеленю, нарізаними яйцями та олією).   Варіант №5 - йогурти. Кисломолочні продукти багаті не тільки на кальцій, а й на необхідні білки. Але одним стаканчиком йогурту ситий не будеш. А от цілою тарілкою...Якщо у вас велика родина, йогурти, яки ви приготуєте вдома, допоможуть вам значно зекономити кошти з сімейного бюджету. Вам знадобиться кефір або ряжанка, користь яких збільшується в декілька разів, якщо додати до них мілко порізані фрукти та злаки.   Варіант №6 - каші. Тільки не треба згадувати дитинство, коли мама примушувала вас їх їсти! Тепер ви можете самі обирати, яку кашу вам їсти, скільки ложок і за кого. Ваша дитина не любить манну кашу? Запевняємо, що такий варіант їй точно сподобається. Для приготування вам знадобиться яблучний сік (1 літр), масло (2 столові ложки), манка (пів стакана), родзинки за смаком та цукор (3 столові ложки). Нагрійте сік, додайте в каструлю масло, родзинки і манку та, помішуючи це все, зваріть кашу. Да неї подайте соус - наприклад, джем чи варення.   А для дорослих - рисова каша, яка також дуже смакує, якщо в неї додати фрукти. На півтора стакана рису візьміть 2,5 стакану води, 2 столові ложки масла та 3 - цукру. Промитий рис варіть на слабкому вогні, доки вода не випариться. Частину готової каші викладіть на дно тарілки, а зверху - шар мілко нарізаних абрикосів, яблук або інших фруктів. Потім знову шар рису - фрукти - рис. До речі, якщо ви бажаєте схуднути, рисова каша - найкращий ваш помічник. Тільки в цьому випадку готувати її доведеться без цукру.   Варіант №7 - бутерброди. Хліб має рослинні волокна, які надають почуття ситості, тому вживати його на сніданок дуже корисно. А ще в хлібі багато вуглеводів, які є головним джерелом енергії для організму.   Всім знайомі бутерброди поділяються на два види - відкриті та закриті (сендвічі), але вони бувають не тільки з сиром чи ковбасою. Дуже поживний бутерброд вийде, якщо на шматок хліба с тонким шаром вершкового масла покласти трохи рублених зварених на твердо яєць та шинки, а зверху - зелень. Для бутербродів з овочами використовують майже всі їх види: редис, терту моркву, огірки, помідори. Але, готуючи овочевий сандвіч з двома шматками хліба, зупиніться на 3-4 інгредієнтах, щоб не отримати вінегрет.   Варіант №8- канапе. Від звичайних бутербродів вони відрізняються тим, що основа, тобто хліб, має бути підсмаженим. Якщо в вас є тостер - дуже добре, якщо немає, хліб доведеться трохи підсмажувати на сковороді.   Для приготування канапе, звичайно, можна брати всі ті продукти, що й для бутербродів, але оригінальними та смачними вони будуть, коли намазати їх особливим маслом. Готується воно дуже легко. Наприклад, для масла з шинки зварені на твердо яйця та саму шинку пропустіть через м'ясорубку і додайте розтоплене вершкове масло і сіль та спеції за смаком. На 200 гр. шинки візьміть 2 яйця.   Варіант №9 - омлет. Проста яєчня - це вже нецікаво, а от омлет - інша річ. До нього можна додати тертий сир, помідори та зелень. І готується все дуже просто - треба лише збити яйця, підсолити, додати сир, мілко нарізані помідори, вилити суміш на сковороду та підсмажувати на маленькому вогні під закритою кришкою, що омлет піднявся і був пишний. Коли будете викладати страву на тарілку, обсипте її зверху нарізаною зеленю.   Як варіант - почніть смажити простий омлет лише з яєць та зелені, і, коли обидві сторони підсмажаться, покладіть на під нього лаваш. Потім перекладіть все на тарілку, зверніть рулетом та смачного вам!   Варіант №10 - млинці. Ну ніяк ви не можете обійтися без ситного сніданку! А, може, це ваш чоловік не розуміє, як можна наїстися одним салатиком? Тоді спеціально для всіх любителів поживної їжі - рецепт млинців. 1 стакан муки, 1 стакан молока і одне яйце на порцію. Все ретельно змішати, додати в миску 1 ложку олії та випікати на гарячій сковороді. Коли млинці будуть готові, скрутіть їх і їжте з медом, творогом або ягодами всередині.
Просмотров: 171